Ünlü uyumuna aykırı sözcük ne demek?
Kelimenin ilk ünlüsü veya ilk hecedeki ünlü bu harflerden biriyse, diğer ünlüler de bu harflerden biri olmalıdır. Bu kurala uymayan kelimeler büyük ünlü uyumu kuralına uymaz.
Büyük ünlü uyumuna uymayan sözcük nedir?
Büyük harflerin ödünç alınan sözcüklerde uyumlu bir şekilde kullanılması gerekmez: uyum, badem, ceylan, kipper, dükkan, fidan, gazete, hamsi, kestane, keman, limon, model, güç, güreşçi, merhaba, sinema, tiyatro, eğri, ziyaret. Bileşik sözcüklerde büyük ünlülerin uyumu gerekmez: açıkgöz, bilgisayar, çift yat, hanımeli, vb.
Küçük ünlü uyumu aykırılık nedir?
Küçük ünlü uyumu gerektirmeyen kelimeler: Yabancı dillerden Türkçeye çevrilen birçok kelime küçük ünlü uyumunu takip eder. Ancak, bu kural ödünç kelimelerde gerekli değildir: daktilo, doktor, motor, kabul, kitap, konsül, yaramaz, önemli, alacaklı, müzik, profesör, radyo, onurlu, vb.
Ünlü uyumu ne zaman aranmaz?
-Ki, -yor, -ken, -mtırak, -gil, -leyen gibi ekler büyük ünlü uyumuna uymaz. Örnekler: akşam vakti, nabız, çalışırken, ekşi-ekşi, yürürken vb. o Tek heceli sözcükler: Tek heceli sözcüklerde ünlü uyumu kuralı aranmaz.
Ünsüz yumuşamasına aykırı sözcük nedir?
Dilbilgisi kurallarına göre, bir harf yazılırken yumuşatılması gereken sert ünsüzler olduğu gibi kalır, buna ünsüz yumuşatma ihlali denir. Örneğin, “Ç” ile biten birçok kelime, bunlara bir ek eklendiğinde “C” harfine dönüşür. Bir ek kullanılmasına rağmen son harfi değişmeyen kelimeler, ünsüz yumuşatma ihlali olarak kabul edilir.
Hangi sözcük büyük ünlü uyumuna uymadığı halde Türkçedir?
Türkçede ekler kelimenin son ünlüsüne göre uyumlaştırılır. Ancak bazı ekler bu kurala aykırıdır: -ki, -yor, -ken, -mtırak, -gil, -leyen. Bu ekler her zaman majör ünlü uyumuna uymaz.
Büyük ünlü uyumuna nasıl bakılır?
Türkçe bir sözcükte ilk hecenin ünlüsü kalınsa (a, ı, o, u), sonraki hecelerin ünlüleri de kalın olur (a, ı, o, u); ilk hecedeki ünlü inceyse (e, i, ö, ü), sonraki hecelerin ünlüleri de ince olur (e, i, ö, ü). Bu özelliğe “Büyük Ünlü Uyumu” denir.
Küçük ünlü uyumuna nasıl bakılır?
Küçük ünlü uyumunda Türkçe sözcüklerdeki ünlülerin uyumu “düzlük-yuvarlaklık” bakımından denetlenir: Türkçe bir sözcüğün ilk hecesindeki ünlü düz ise (a, e, ı, i), diğer hecelerdeki ünlüler de düz olur.
Öğrenci kelimesi büyük ünlü uyumuna uyar mı?
Öğrenci ne demektir? Öğrenci; ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarında eğitim gören kişi olarak tanımlanabilir. Öğrenci kelimesi okuyan kişileri ifade eder.
Kavun küçük ünlü uyumuna uyar mı?
Türkçede küçük ünlü uyumuna aykırı kelimeler de vardır: Palmiye, Avurt, Çamur, Kabuk, Kavuk, Kavun, Kavurma, Birleşme, Atma, Yağmur vb.
Ünlü uyumu ne demek örnek?
Türkçede ünlüler iki ünlüye ayrılır: kalın ve ince. Düşük ünlüler a, ı, o ve u, ince ünlüler ise e, i, ö ve ü’dür. İnce veya kalın olsun, tüm ünlüleri içeren kelimeler, üst ünlüler için uyum kuralını izler. Örnekler: “Swing”, “Pillow”, “Laurel”, “Seed”.
Tavuk küçük ünlü uyumuna uyar mı?
Çamur, kabuk, sabun, yağmur, hamur, samur, tavuk, kavuk… gibi kelimeler küçük ünlü uyumu kuralına uymamaktadır.
Damak uyumu nedir?
Kural şudur: Bir kelimenin ilk hecesinde kalın ünlü varsa, sonraki hecelerdeki ünlüler de kalın olmalı ve bir kelimenin ilk hecesinde ince ünlü varsa, sonraki hecelerdeki ünlüler de kalın olmalıdır. İnce olmak damak uyumudur.
Ünsüz uyumu kuralı nedir?
Ünsüz benzeşmesi veya ünsüz uyumu, Türk dilbilgisinin fonetik olgularından biridir. Bu kurala göre, her sözcüğe eklenen ve ünsüz harfle başlayan türetme ve çekim ekleri, ondan önceki harf sert ünsüz ise sert harfle, yumuşak ünsüz ise yumuşak ünsüzle başlamalıdır: dolapta, aşçıda, kitapçıda, vb.
Sandalye büyük ünlü uyumuna uyar mı?
Eğer biri ilk akşam zayıfsa, diğerleri de zayıf olmalı. Ancak, bu kelime hem yüksek hem de alçak ünlüler içeriyor. Yani sandalye kelimesi. Büyük uyum kuralına uymuyor.
Ünsüz uyumu kuralı nedir?
Ünsüz benzeşmesi veya ünsüz uyumu, Türk dilbilgisinin fonetik olgularından biridir. Bu kurala göre, her sözcüğe eklenen ve ünsüz harfle başlayan türetme ve çekim ekleri, ondan önceki harf sert ünsüz ise sert harfle, yumuşak ünsüz ise yumuşak ünsüzle başlamalıdır: dolapta, aşçıda, kitapçıda, vb.
Dudak uyumu ne demek?
Dudak uyumu kuralına göre, düz ünlü düz ünlüden sonra gelir; yuvarlak ünlüyü geniş geniş ünlü veya dar yuvarlak ünlü takip eder. Ancak, bu kuralın bir istisnası kelimedeki dudak ünsüzleridir ve düz ünlüden sonra, kelimedeki dudak ünsüzünün etkisi nedeniyle dar yuvarlak ünlü de görünebilir: çamur > çamur.
Türkçede büyük ünlü uyumunda ne gibi kurallar vardır?
– e, i, ö, ü, küçük ünlüler Bu harflerin başlangıcına ve sonuna bağlı olarak büyük ünlü uyumu kuralı ortaya çıkar. Büyük ünlüyle başlayan kelime aynı şekilde devam etmeli ve büyük ünlüyle bitmelidir. Aynı şekilde kelimedeki tüm harfler ünlüye dayalı olarak büyük ünlü olmalıdır.
Kavun küçük ünlü uyumuna uyar mı?
3. Küçük harflerde ünlü uyumuna aykırı bazı kelimelere eklenen ekler kelimenin son ünlüsüne uymaktadır: melon-u. Konsolosluk. Zararlılık.