Trabzonluların kökeni nedir?
Trabzon İmparatorluğu’ndaki nüfusun çoğunluğunu, antik çağlardan beri bölgede yaşayan Kafkas kökenli Tzanlar (Lazlar) oluşturmaktadır. Bu durum, imparatorluğun çağdaş tarihçilerinin belgelerine de yansımış ve Trabzon İmparatorluğu “Tzaniti (Lazistan) Krallığı” olarak adlandırılmıştır.
Trabzon hangi kökenli?
Trabzon isminin “Tirab/ar diyarı” anlamına gelen “Trab” ve “Zon” isimlerinden geldiğine dair pek fazla bilgi yoktur. Söz konusu “Trab” Orta Asya Türk kabilesinin ismidir. Zone bir yer ekidir. Türk kabilesi bir yer kurduktan sonra bu yeni yere “Trabzon” ismi verilmiştir.
Trabzon hangi soydan gelir?
Fatih Sultan Mehmed döneminde Karamanoğulları’ndan Türkmenler, Oğuzların Avşar kabilesi ve Halep-Irak bölgesinden Türkmenler de Trabzon’a yerleşmişti. Bu dikkat çekicidir. Hem Hristiyan Kuman-Kıpçak Türkleri hem de Çepni Türkleri, Doğu Karadeniz bölgesinin Türk yurdu haline gelmesinde etkili olmuştur.
Trabzon’da hangi milletler var?
Bölgede Hititler, Asurlular, İskitler, Halibliler, Makronlular, Kimriler, Amazonlar ve Klohlar gibi Türk topluluklarının yaşadığı düşünüldüğünde Trabzon’un kuruluşunun bir Yunan Pontusçuluğu veya Bizansçılığından ziyade bir Türkçülük olduğu anlaşılmaktadır.
Trabzon Rum mu laz mı?
Yaygın inanışın aksine, Trabzon halkı Laz değildir. Toplumda bu konuda yanlış bir algı vardır. Aslında Trabzon’da çok az Rum kökenli insan vardır. Ancak zamanla bu insanlar ve Rumca konuşanlar Müslüman olmuş ve Türkçe konuşmaya başlamışlardır.
Trabzon’un kökü nereden gel?
Şehrin bilinen en eski yerleşiminin kalıntıları, Tabakhane ve Zağnos dereleri arasında düzensiz yükseklikte, masa şeklinde bir alanda tespit edilmiştir. Bu nedenle, Trabzon adının genellikle masa veya trapezoidal şekil anlamına gelen eski Yunanca “trapezos” kelimesinden geldiğine inanılmaktadır.
Trabzon Rumca mı?
1923’te Yunanistan ve Türkiye arasında yapılan “nüfus mübadelesi” ile Rum nüfus bölgeye gönderildi. Bazıları Müslüman oldu, ancak zamanla Türk oldular. Küçük bir kısmı Pontus Rumcası konuşuyor.
Trabzon’un etnik yapısı nedir?
Nüfusun yaklaşık %32’si Yunanca konuşuyordu, %17’si Hristiyandı ve %15’i Müslümandı. Yine, Ermeniler Müslüman ve Hristiyan nüfusun yaklaşık %8’ine sahiptir. Bu üç baskın etnik gruptan sonra, %4,3 ile Lazlar ve %1,5 ile Gürcüler geliyor. Bu iki kişinin hepsi Müslüman.
Oflu ne demek?
Transhümantizm. Transhümantizm yazın sıcaktan kaçmak ve hayvanlar için yemyeşil otlaklar bulmak amacıyla yapılır. Günümüzde bu aktivite yerini turizm amaçlarına bırakmaya başlamıştır. Hayrat Of’tan ayrıldıktan sonra plato olmasa da platonun kadim sakinleri kendilerini hala Oflu olarak tanımlamaktadır.
Trabzon çepni mi?
Giresun ili ve bölgesi tarihte Vilayet-i Çepni olarak bilinir. Günümüzde Çepniler çoğunlukla Karadeniz bölgesinde, özellikle Giresun, Gümüşhane, Ordu, Trabzon, Samsun ve Bayburt’ta yaşarlar. Karadeniz bölgesinde yaşayan Çepniler çoğunlukla Sünni mezhebine mensuptur.
Karadenizliler hangi Türk boyundan?
Karadeniz’in bugünkü demografik yapısını ortaya koyan iki önemli göç hareketinden biri Çepniler tarafından gerçekleştirilip daha sonra Kıpçaklar haline dönüşmüş, diğeri ise Karadeniz’e Kumanlarla birlikte hakim olan ve Kırım Hanlığı’nın başlıca unsurlarından biri olan Kıpçaklar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Trabzon Rumları kimdir?
Pontus Rumları veya Karadeniz Rumları (Yunanca: Πόντιοι, Ελληνοπόντιοι Póntioi, Ellinopóntioi; Gürcüce: პონტოელი) ბერძნები, Pontoeli Berdznebi), geleneksel olarak Karadeniz kıyısındaki Pontus Alpleri’ndeki (Kuzey Anadolu Dağları) Pontus bölgesinde yaşayan etnik bir Yunan grubudur.
Trabzon hangi mezheptir?
Trabzon halkının yaşam ve ritüellerinin büyük ölçüde İslami inanç tarafından belirlendiği şüphesizdir. Neredeyse hepsi Sünni mezhebine bağlı kalmaktadır.
Trabzon halkı nasıl?
Trabzon halkı, Karadeniz bölgesinin genel özelliklerini taşıyan misafirperver, arkadaş canlısı ve çalışkan insanlardır. Trabzon halkının en belirgin özelliklerinden biri misafirperverlikleridir.
Trabzonlular en çok nerede?
Türkiye genelinde Trabzon nüfusuna toplam 1 milyon 568 bin 239 kişinin kayıtlı olduğu görüldü. Bu kişilerin 699 bin 835’i Trabzon’da bulunurken, Trabzon dışında kayıtlı en fazla kişinin 415 bin 31 kişi ile İstanbul’da olduğu ortaya çıktı.
Trabzonlular ne göçmeni?
Özet: 1864 Kafkas göçü sırasında Trabzon, göçmenlerin Osmanlı topraklarına ulaştığı en önemli limanlardan biri haline gelmiştir. Ancak, çok sayıda göçmenin Trabzon’da birikmesi, hem göçmenler hem de yerli halk için ciddi sorunları beraberinde getirmiştir.
Bütün Trabzonlular laz mı?
Lazlar Rize’de Fındıklı, Ardeşen, Pazar, Çamlıhemşin ve Artvin’de Hopa, Arhavi ve Borçka ilçelerinde yaşamaktadır. Ancak Türkiye’deki gerçek Laz nüfusu yaklaşık 50.000’dir ve bu sayı giderek azalmaktadır. Bu nedenle Doğu Karadeniz bölgesindeki her insanın Laz olduğunu varsaymak yanlıştır.
Trabzon Rumları nereden geldi?
Doğu Anadolu Rumları Buradaki Rumların bir kısmının kökeni, 1461’de Trabzon’un fethinden sonra bu bölgelere göç eden Rumlara kadar uzanmaktadır. Buradaki Rumların çoğunun kökeni ise, Geç Roma ve Bizans dönemlerinde Pontus Alplerinden buraya gelen çiftçilere, askerlere, memurlara ve tüccarlara kadar uzanmaktadır.
Rumlar aslen nereli?
Yunanlılar; Anadolu yerlileri ile Yunanlıların Yunan dili ve kültürü lehine karışmasıyla ortaya çıkmışlardır. Cumhuriyet döneminde Yunanlılar karışık soydan gelmelerine rağmen ana dilleri Yunanca olduğu için Yunanlı olarak kabul edilmişler ve Yunanistan’daki Türk nüfusla yer değiştirmişlerdir.