Tesanüd ne demek?
Kelime Türkçede, toplumu oluşturan bireylerin birbirlerine güç ve destek vererek dayanışma ve iş birliğini ifade eden ahlaki bir terim olarak kullanılmaktadır. Modern Türkçede yeni kelime dayanışmadır.
Tesanüt ne demek Osmanlı?
Şans – İngilizce Sözlük. Arapça tasānud تساند kelimesinden türemiş bir kelimedir ve “bir şeye veya birine yaslanmak” anlamına gelen snd kökünden gelir.
Tesanud ne demek Osmanlıca?
Sözlükte “dayanmak, dayanmak” anlamına gelen sened kökünden türeyen tesânüd, “dayanmak, dayanmak” (istinâd) ve “her topluluğun kendi sancağı altında toplanması” olmak üzere iki ayrı anlama gelmektedir. (Cevherî, eṣ-Ṣıḥâḥ, “snd” md.
Uhuvvet ve tesanüd ne demek?
Yüce Allah’a sonsuz şükürler olsun. Değerli kardeşlerim, büyük Üstadımızla geçirdiğimiz medrese hayatının güzel hatıralarında O’nun en çok dayanışma ve ittifaka, sevgi ve kardeşliğe vurgu yaptığını hatırlıyoruz.
Tesanüd ne demek risale-i nur?
Tesanüd: dayanışma demektir. İşbirliğinde olduğu gibi, evrenin en küçük parçasından en büyük galaksilere kadar her şey arasında bir dayanışma ve yardımlaşma duygusu vardır.
İçtimai tesanüt ne demek?
Türkler arasında kadim zamanlardan günümüze kadar gelen “birlikte çalışma” (sosyal yardımlaşma) ve “dayanışma” (sosyal dayanışma) geleneğinin kökleri İslamiyet öncesi döneme/kadim Türk topluluklarına kadar uzanmakla birlikte, diğer İslam toplumlarında olduğu gibi, doğrudan ve dolaylı olarak MS 8. yüzyıldan itibaren İslamiyet sonrası dönemde ortaya çıkmıştır.
Tesanüt ne demek TDK?
İŞBİRLİĞİ KELİMESİNİN CÜMLE İÇİNDE KULLANIMI – İnsan zekâsının birliği, düşüncelerin dayanışmasından doğan büyük ve ümit verici bir sonuçtur.
Tesanütçülük ne demek?
Tureng – tesanütçülük – Türkçe İngilizce Sözlük. Geçmişi gizle Geçmiş ayrıntıları Geçmişi temizle Geçmiş: Dayanışma.
Tesanüt grubu ne demek?
Tesanüt Grubu (Dayanışma Grubu), İstiklal Grubu (İstiklal Grubu), Müdafaa-i Halk Zümresi, Islahat Grubu ve özel amaçlarla anonim olarak oluşturulmuş küçük gruplar da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde temsil ediliyordu. İttihatçı ve Terakkiperverlerin bir kısmı Dayanışma Grubu’ndaydı.
Tecavüb nedir?
Tecavüz veya tecavüz, bir kişinin rızası olmadan cinsel ilişkiyi içeren bir tür cinsel saldırıdır. Tecavüz; Fiziksel güç kullanımı, baskı, yetki kötüye kullanımı ve rıza verme yeteneği olmayan küçükler, bilinci kapalı veya zihinsel engelli kişilerle cinsel ilişki yoluyla işlenir.
Tesrih ne demek Osmanlıca?
Sözlükte “kesmek, kesmek, bölmek” anlamlarına gelen teşrîh, “açmak, açıklamak” anlamına gelen şerh kökünden türemiş olup tıpta “cesedin açılarak muayene edilmesi, otopsi” anlamına gelir; ilmü’t-teşrîh ise anatomi bilimidir.
Teavün ne demek?
İşbirliği ve dayanışma anlamına gelen ahlaki bir terimdir. Toplumda birlikte yaşayan bireylerin ve grupların dayanışmasını ifade eden ahlak kavramı.
Tesanüdü ne demek?
Dayanışma: “Birbirine güvenmek, birbirinden güç almak, dayanışma içinde olmak, belirli bir amaç için birlikte çalışmak” anlamına gelir.
Tenasüd ne demek?
ve bu, eşit oldukları ölçüde, adanmışlık sırrıyla oluşmuş olan toplumun hizmet birliğini ifade eder.
Teanuk ne demek?
Teanuk: Kucaklamak ve bağlanmak anlamına gelir. Biraz daha yüksek bir işbirliği ve dayanışma seviyesini ifade eder. Başka bir deyişle, evren ve unsurları arasında o kadar güçlü bir ilişki vardır ki, birbirlerine bağlı ve kucaklayıcı görünürler. Evreni ne parçalanabilen ne de bölünebilen bir bütüne dönüştürür.
Tesalüp ne demektir?
1. Bir haç gibi geçip girmek: “Damarların buluşması.” 2. Irk karışımı, melezlik: Ve bir ucu kesin olarak Orta Asya’ya giden soyağaçlarının çakışmasının sırlarını ortaya koydu (Peyâmi Safâ).
Tesahul ne demek?
(ﺗﺴﺎﻫﻞ) i. (ar. suhūlet tesāhul “hafif ve nazik olmak” kelimesinden gelir) Nazik davranma. ѻ Aşağılama göstermek: Nazik davranmak.
Tesamuh ne demek TDK?
Hoşgörü, müsamaha, tahammül, tahammül, görmezden gelme, başka tarafa bakma veya hoşgörü; başkalarının özgürce hareket etmesine ve yargılamasına izin vermek, kendi görüşümüze ve çoğunluğun görüşüne aykırı görüşleri sabırla ve taraf tutmadan kabul etmek anlamına gelir.
Tezad ne demek Osmanlıca?
Edebiyatta zıtlık, birbirine zıt olan duygu, düşünce ve durumları; aralarında ilişki kurarak aynı cümle, mısra veya beyit içinde ifade etme sanatıdır. Hem nazım hem de nesirde görülebilir. Tıbak, mutâbakat, tatbîk ve takafu olarak da bilinir.