Şehir içi şehir dışı nasıl yazılır?
Yazım Kuralları “İç” ve “Dış” sözcüklerini içeren birleşik sözcükler ayrı ayrı yazılır.
Şehirler arası nasıl yazılır TDK?
Türkçe kelimelerin yazımında çeşitli hatalar yapılmıştır. Türk Dil Kurumu’na göre bu kelime “Intercity” olarak yazılmıştır. Bileşik bir kelime olmadığı için Intercity olarak yazılamaz. Ayrı ayrı yazılmazsa bir yazım yanlışıdır.
Şehir kelimesi nasıl yazılır TDK?
DİKKAT: Özel ismin içinde yer almayan ancak bir tamlama oluşturan şehir, il, ilçe, belde, köy vb. Küçük harfle başlayan kelimeler: Konya İli, Etimesgut İlçesi, Uzungöl Şehri, Taflan Köyü vb.
Kavuniçi nasıl yazılır?
İncelenen örnekler arasında, her biri belirsiz isim öbeği yapısında olan cyan, dried rose, melon, sour cherry ve cubmouth gibi renk adları ilginç icatlardır ve ayrı bir grup oluştururlar. “Color” kelimesinin kullanılmadığı bu tür örneklerde, gerçek anlamından uzaklaşıldığı için yanına ikinci kelime yazılır.
Yurt içi nasıl yazılır TDK?
8. Dış, iç ve sıradan kelimelerinden oluşan bileşik kelimeler ve terimler ayrı ayrı yazılır: ahlaksız, çağdışı, din dışı, kanunsuz, alışılmadık, yasadışı; ceviz, hafta içi, yerli; sırayla, sonra, ardından, ayrıca, vb.
Şehir dışı yurt dışı nasıl yazılır?
“Yabancı” kelimesi Türk Dil Kurumu (TDK) kurallarına göre ayrı yazılır. Bu nedenle “yabancı” kelimesinin doğru yazımı “yabancı ülke”dir. “Yabancı ülke” olarak yazılması yanlıştır.
Akşamüstü nasıl yazılır?
9. “Altında”, “üstünde” ve “üzerinde” sözcüklerinin eklenmesiyle oluşan ve belirli bir yeri belirtmeyen birleşik sözcükler yan yana yazılır: ayak altında, bilinçaltı, gözetim (denetim), bilinçaltı; akşam, gündelik, tatil, gerçeküstü, ikindi vakti, olağanüstü, öğle, öğleden sonra, eylemde, yalan; akşam, akşam vb.
Yeşil zeytin nasıl yazılır?
Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.
Kuru yemiş nasıl yazılır?
Kuruyemiş nasıl yazılır sorusunun cevabı: TDK (Türk Dil Kurumu) resmi sitesindeki bilgileri incelersek; “kuruyemiş” kelimesi “fındık, fıstık, leblebi, meyveli gibi yemek dışında yenen yiyecekler” anlamına gelmektedir. Bu durumda bu kelimeyi “kuruyemiş” olarak yazmak yanlıştır.
Sıra dışı nasıl yazılır?
Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre, sıra dışı ayrı yazılır. Bu kelime “alışılmadık” olarak yazılırsa, sözlükte hiçbir anlam bulunamaz.
Şehrimizde nasıl yazılır?
Ünlü düşmesi sadece ismin -i accusative durumunda değil, aynı zamanda -e isminin accusative durumunda da meydana gelir. Ancak, mevcut durum eklerinde ünlü düşmesi yoktur. Bu kelime sıklıkla Sehirinde, Şehirinde, Şehirde olarak yanlış yazılır. Doğru kullanım “In the city” olmalıdır.
Hafta sonu nasıl yazılır?
TDK’ya göre hafta sonu mu yoksa hafta sonu mu? Türk Dil Kurumu’nun tanımladığı şekliyle “hafta sonu” kelimesinin doğru yazımı “Wochenende”dir. Diğer yazılar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım “Wochenende”dir.
Ön yargı nasıl yazılır?
Önyargı kelimesi, tek başına veya bir arada yazıldığında en garip kelimelerden biridir. Türk Dil Kurumu’na göre, bu kelimenin doğru yazımı “önyargı”dır.
Karga burnu nasıl yazılır?
KRGABURNU KELİMESİNİN ANLAMI Kapı mandalı anlamına gelir. Bu kelime sıklıkla yanlışlıkla karga burnu olarak yazılır. Doğru kullanımı iğne burnu şeklinde olmalıdır.
5 Bıyık Nasıl Yazılır?
Doğru kullanımı beş bıyık şeklinde olmalıdır.
Yön adları nasıl yazılır TDK?
Asya, Afrika, Avrupa, Ağrı Dağı, Konya Ovası, Karadeniz, Tuz Gölü, Kızılırmak, Zigana Geçidi, Belgrad Ormanı… – Yer, yön, mekan, bölge belirten sözcükler özel isimden ayrı yazılır ve büyük harfle başlar: Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Batı Trakya, Güney Afrika…
Şehir isimlerine gelen de da nasıl yazılır?
“Bulunma” eki, eklendiği sözcüğün yanına yazılır: Deveye kulak (deve-de), yolda kalmak (on the road), ayakta durmak (standing), işte çalışmak (work-te), vb.
Haftasonu nasıl yazılır TDK?
TDK’ya göre hafta sonu mu yoksa hafta sonu mu? Türk Dil Kurumu’nun tanımladığı şekliyle “hafta sonu” kelimesinin doğru yazımı “Wochenende”dir. Diğer yazılar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım “Wochenende”dir.
Şehir ne yazılır?
“Şehir, il, ilçe, belde, köy” kelimeleri cümle başında veya tabelada yer almadığı sürece küçük harfle başlar.