İçeriğe geç

Kadınlar Kendi Aralarında Cemaat Yapabilir Mi

Kadınlar cemaate katılabilir mi?

Her Müslümanın, erkek veya kadın, ergenliğe ulaştığı andan itibaren günde beş vakit namaz kılması zorunludur. Bu konuda erkekler ve kadınlar arasında bir ayrım yoktur. Müslümanlar günlük namazlarını cemaatle, imama uyarak veya bireysel olarak kılabilirler.

Bir erkek kadınlara imamlık yapabilir mi?

Şafii mezhebine göre imamın hem erkeklere hem de kadınlara imamlık yapmaya niyet etmesi şart değildir, ancak müstehaptır (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 1/502). Bu sebeple kadın, tek başına namaz kılan bir erkeğe uyabilir.

Bayan hoca teravih namazı kıldırabilir mi?

Kadınlar erkeklere namaz kıldırabilir mi? Bütün mezheplere göre kadınların erkeklere namaz kıldırması caiz değildir (İbn Kudame, el-Muğni, 2/146); İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtar, 1/576; Cezîrî, el-Mezâhibü’l-erbe’a, 1/372).

1 kadın 1 erkek cemaat olur mu?

Hanefi mezhebine göre, buluğ çağına ermiş veya ermek üzere olan bir kadın veya kız, cemaatle namaz kılan bir erkeğin önünde veya yanında namaz kılarsa, aralarında örtü veya benzeri bir engel yoksa veya boy farkı bir erkeğin boy farkı kadar olursa, arkalarındaki veya yanlarındaki erkeğin namazı geçerli olmaz (İbn Abidin, …)

Camilere kadın girebilir mi?

Kuran-ı Kerim’de kadınların camiye gitmesi, namaz kılması, eğitim faaliyetlerine katılması hususunda bir yasaklama yoktur.

Hanefi mezhebinde kadın kadına imamlık yapabilir mi?

Hanbel, el-Müsned, 6/405 [27324]; Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, 1/597 [1909]) delil göstermektedir. Hanefi mezhebine göre kadının kadınlara namaz kıldırması caizdir, ancak bu mekruhtur (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/59).

Kadınlar erkek imamın arkasında namaz kılabilir mi?

Hanefi imamlarından Züfer’e göre, imam istemese bile kadınlar erkek cemaatle namaz kılabilir. Bütün bu şartlar bir arada mevcutsa, mahrem olsun veya olmasın, erkeklerle aynı safta namaz kılan bir kadının iki yanında bir erkeğin, arkasında da bir erkeğin namazı bozulur.

1 kişi ile cemaat olur mu?

Görüldüğü gibi Hz. Peygamber (s.a.v.)’den gelen hadisler, cuma namazının imam dahil en az dört kişiyle kılınabileceğini göstermektedir. Bu, cuma namazını kılmak için gereken kişi sayısının alt sınırını belirlemektedir.

Hanefi mezhebine göre kimler imamlık yapabilir?

Abdest konusunda bir özürü olan kimse, benzer özürü olanlara imamlık yapabilir. Ancak bu kimse, özürü olmayanlara imam olamaz. Çünkü imamın statüsünün cemaatin statüsünden düşük olmaması gerekir (Merğinânî, el-Hidaye, 1/58; İbn Kudâme, el-Mughnî, 3/163, vd.).

Kadınlar teravihi evde mi kılmalı camide mi?

Kadınların evde namaz kılmaları daha faziletli olmakla birlikte, gerekli hassasiyeti gösterdikleri takdirde, farz namazları ile teravih namazlarını birlikte camide kılmalarında da bir sakınca yoktur (Zeylaî, Tebyîn, 1/140; İbn Nüceym , el-Bahr, 2/71).

2 kişi ile cemaat olur mu?

Cuma namazının cemaatle kılınması gereken bir namaz olduğuna dair Nas ve İcma vardır. Ancak cemaat sayısı konusunda kesinlik yoktur. Buna göre cemaate katılacak en az kişi sayısı ikidir. Bir cemaatin toplanması, bir başkasına bir şey katmak anlamına geldiğinden, bu iki kişiyle de mümkündür.

Kadın başı açık namaz kılabilir mi?

Din İşleri Yüksek Kurulu Ergenlik çağına gelen bir kadın, namazda ve mahremi olmayan erkeklerin yanında örtülmesi dinen gerekli olan bütün beden bölgelerini örtmek zorundadır.

1 kadın 4 erkekle evlenebilir mi?

Bir erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi anlamına gelen çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslam hukuku da çok eşliliği, belirli şartlar ve gerekçeler sağlandığı takdirde caiz bir hüküm olarak kabul etmiş ve sayıyı dört ile sınırlamıştır.

Yatak odasında namaz kılınır mı?

Demek istediğimiz şudur; temiz bir evin yatak odası ile diğer odaları arasında namaz kılınıp kılınmaması hususunda bir fark yoktur.

İslamda kadın ve erkek bir arada oturabilir mi?

Kadın ve erkeğin toplumsal hayatta bir arada olması dinen yasak değildir, ancak bu ilişkide uyulması gereken kurallar vardır. İslam, kadın ve erkek arasındaki toplumsal ilişkilerin dengeli bir düzeyde olduğunu ortaya koymaktadır.

Kadının camiye gitmesi caiz mi?

Allah’a hamd olsun. Belli şartlar altında bir kadının camiye namaza gitmesine izin verilir. Ancak kadının yanında mahrem olması söz konusu şartlardan biri değildir. Bu nedenle bir kadının mahremsiz camiye/mescide gitmesinde bir sakınca yoktur.

Cemaate gitmemek günah mı?

“Cemaatle namazı terk etmeye gelince, bu çirkin bir davranıştır ve caiz değildir. Cemaatle namazı terk etmek münafıkların özelliklerinden biridir. Müslümanın farz namazını camide cemaatle kılması gerekir.”

Kadınların cumaya gitmesi caiz mi?

Cuma namazının kadınlar için farz olmaması onlar için bir mahrumiyet değil, bir muafiyettir. Dilerlerse camiye gidip cemaatle Cuma namazını kılmalarında dinî bir engel yoktur. Hatta vaaz ve nasihatlerden faydalanmak için Cuma namazlarına devam etmeleri tavsiye edilebilir.

Bayan camiye pantolonla girebilir mi?

Namazda kadının elleri, yüzü ve ayakları hariç bütün vücudu mahremdir (Mevsili, el-İhtiyar, İstanbul, ts. I, 46). Bu sebeple vücut hatlarını ve tenlerini belli etmeyecek bir elbise ile namaz kılmalıdırlar. Bu sebeple kadınların dar ve opak pantolon ile namaz kılmalarında bir sakınca yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Esmer Escort